De productiecyclus en presentatie van roze knoflook

Productiecyclus

De productie van ‘roze knoflook uit Lautrec’ en ‘roze knoflook uit de Tarn’ is in principe seizoengebonden. Knoflook ‘zaadjes’ (teentjes) worden geplant tussen eind november en eind december. In het voorjaar komen de stengels en bladeren de grond uit. Deze planten lijken op verwante familieleden zoals uien en tulpen. In de periode van eind mei tot midden juni wordt van iedere knoflookplant de bloem afgesneden (getopt) om de ontwikkeling van de bol te bevorderen (net als bij onze tulpenbollen).

productiecyclusNormaliter wordt er dan vanaf eind juni tot midden juli geoogst. De knoflook planten worden in grote bossen te drogen gehangen in open schuren, waar de droge, warme ‘vent d’Autan’, die vanaf de Middellandse zee waait, de stengels en buitenste vellen om de bollen binnen 2 à 3 weken goed drogen, waarna ze klaar gemaakt kunnen worden voor verkoop.

productiecyclus

De wortels worden afgesneden en alle behalve het laatste velletje worden van de bol afgepeld, waardoor de roze velletjes van de teentjes zichtbaar worden. Deze roze knoflook wordt dan op grootte gesorteerd, volgens de geldende ‘calibers’, en de steel wordt afgesneden. Deze verse roze knoflook wordt dan vanaf eind juli verhandeld op de vrijdagse knoflookmarkt van Lautrec, waar ook de ‘koersen’ worden vastgesteld, en verkocht op de diverse wekelijkse markten in de omstreken.

 

productiecyclus

Om de roze knoflook zo lang mogelijk optimaal te kunnen bewaren, waarbij de langere stelen en ‘extra’ velletjes evaporatie voorkomen, worden de bollen pas gepeld naarmate er bestellingen binnen komen.  Dus zo wordt de totale productie van ruim 1.800 ton per jaar geleidelijk klaar gemaakt voor verkoop.

Omdat roze knoflook uitstekend houdbaar is in droge, koele en luchtige geventileerde ruimtes, is de knoflook nog ten minste tot eind-februari te koop op de knoflookmarkt van Lautrec. Na februari-maart wordt het vaak wat moeilijker om roze knoflook te vinden, maar er kunnen leveringen plaatsvinden tot april, afhankelijk van de totale productie.

Presentatie van Roze Knoflook

Gemiddeld wordt bijna 60% van de oogst verkocht ‘en vrac’: losse bollen (caliber 70/90 en 60/80) in dozen van 3 of 5 kg of manden van 6 kg. Ook wordt er veel verkocht in ‘netjes’ van 3 bollen.

productiecyclus

Ongeveer 15% van de oogst wordt verkocht in trossen. Omdat roze knoflook een harde steel heeft kunnen er geen ‘strengen’ van worden gevlochten, maar worden de bollen van verschillende maten samengebonden in ‘trossen’ (in het Frans ‘grappes’). De meest gangbare ‘trossen’ zijn: ‘Botillon’, 3 kleinere bollen (ca 180 gr),  ‘Livre’, tros van 500 gr. iets grotere bollen (ca. 8 bollen van 45/60 mm), ‘Manouille’ tros van 1 kg middelgrote bollen (ca. 50/70 mm), en ‘Grande Grappe’, tros van 2 kg grotere bollen (ca. 18 bollen van ca. 60/80 mm).

Comments
 • JACOBS says:

  Geachte,dankzij jullie kan ik de roze knoflook aanschaffen in Maastricht (Vroegop Fruithandel). Niettegenstaande ik naar het Label Rouge vroeg, werd mij de “AIL DU TARN ” verkocht en dat is GEEN Label Rouge noch IGP. Om een Label Rouge te kunnen verwerven, moeten de telers aangesloten zijn bij het Syndicat de Défense du Label Rouge et de l’IGP,en zullen zij als dusdanig onderworpen worden aan een streng na te leven lastenkohier dat tevens voorziet in controles van de teelgronden en de commercialisatie. De telers zijn niet verplicht aan te sluiten maar hun productie zal dan verkocht worden als “Ail du Tarn”. Slechts 50% van de Roze knoflook kan gecertifieerd worden met een Label Rouge/IGP. Met hoogachting V.Jacobs

  • carlo says:

   Geachte V. Jacobs, Wij proberen de lekkerste knoflook beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk liefhebbers, en wij promoten zoveel mogelijk de Label Rouge kwaliteit van de Roze Knoflook uit Lautrec. Het Label Rouge kwaliteitspredikaat wordt inderdaad normaliter pas toegekent na stricte inspectie en selectie.
   Het merendeel van de telers in het toegestane gebied proberen ieder jaar die kwaliteit te halen, en volgen derhalve alle strikte cahiers des charges; pas op het laatste moment kan een deel van hun oogst worden ‘afgewezen’, en die wordt dan als ‘rose du Tarn’ verkocht. Wij bemiddelen bij de inspectie en selectie van import van de roze knoflook en kunnen u verzekeren dat de roze knoflook die via Vroegop-Windig wordt verkocht van uitstekende kwaliteit is. Maar u hebt gelijk: zij verkopen authentieke roze knoflook uit de Tarn, maar geen Label Rouge. Op onze website vindt u nog meer relevante opmerkingen over de kwaliteit.
   Ook ziet u daar bij ‘Verkooppunten’ dat u gegarandeerde Label Rouge kwaliteit roze knoflook kunt aanschaffen via de internetwinkel van smokey-al.nl .
   Wij hopen dat u blijft genieten van deze heerlijke, gezonde roze knoflook. Met vriendelijke groet, team CAR L’EAU

 • carlo says:

  Het goede nieuws is dat Vroegop-Windig nu trossen van 500 gr en 1 kg van Roze Knoflook uit Lautrec Label Rouge kwaliteit in de markt gaat zetten…
  team CAR L’EAU