Gaspacho occitán

Een frisse, pittige zomersoep uit de Tarn

gaspacho

Ingredienten (voor 4 à 6 pers.)

1 grote komkommer
2,5 grote tomaten
1,5 uien
2 hardgekookte eieren
1 groene paprika
3 tenen roze knoflook
1 eetlepel rode wijnazijn
1,5 eetlepel olijfolie
¼ baguette of 2 witte boterhammen, in koud water gedompeld
2 dl koud water
zout, peper
4 à 6 zwarte olijven
peterselie en basilicum om te garneren

Bereiding

Snij de gepelde tomaten, de geschilde komkommer, de eieren, de paprika, één ui, het (uitgelekte) brood en de roze knoflook in kleine stukjes of blokjes. Doe de eieren en drie-kwart van alle ingrediënten (behalve het brood) in een mixer en voeg de olijfolie en azijn toe. Pureer de gaspacho in de mixer (of met een staafmixer). Voeg het brood toe, breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper, en pureer tot u een ‘stevige’ soep hebt. Giet het mengsel in een grote kom en roer het koude water erbij. Laat de soep nu een paar uur in de koelkast staan.

Snij de halve ui in reepjes en bewaar deze met de resterende ‘kwart’ van de in blokjes gesneden ingrediënten in kleine bakjes in de koelkast.

Serveer de soep in glazen of kommetjes, en laat iedereen zelf nog wat verse groenten, ui, roze knoflook, een zwarte olijf en peterselie en basilicum toevoegen.

Lekker met geroosterd brood, ingesmeerd met wat olijfolie en roze knoflook