Gratin van aardappelen, courgettes met roze knoflook

gratin

Ingredienten voor een gratin voor 4 personen 
– 1 kilo aardappelen
– 1 dl crême fraîche
– 1 pond middelgrote courgettes
– een mespunt nootmuskaat
– 1 bol roze knoflook
– 1 dl olijfolie
– 2 middelgrote tomaten
– een klontje boter
– 100 gr geraspte kaas (Gruyère)
– zout en peper
– 1 dl bechamelsaus

Bereidingswijze:
De oven voorverwarmen op 180°.
De aardappelen schillen, in schijfjes snijden en deze blancheren in licht gezouten water. Laten uitdruipen. De courgettes in blokjes van 1 cm snijden. De tomaten ontvellen – door ze kort in heet water te leggen en dan te pellen – en ook in blokjes snijden. De roze knoflook in fijne blokjes snijden.
De courgettes aanbakken in olijfolie. Als ze mooi goudgebakken ogen, dan de knoflook en vervolgens de fijngesneden tomaten bijvoegen en meestoven.
Een ovenschaal met boter insmeren, daarin een laagje aardappelschijfjes leggen met daarop een laag courgettes met de knoflook en tomaten. Strooi een deel van de geraspte kaas er overheen, en leg er vervolgens een bovenste laag aardappelschijfjes op. Hierover de bechamelsaus, aangelengd met de crême fraîche en een mespunt nootmuskaat, uitgieten.
De rest van de geraspte kaas er over uitstrooien en 30 minuten gratineren in de oven!

* Recept van Patrick Carpentier, restaurant ‘La Chaumière’ in Roquecourbe