Grijmen

grijmen

Ingredienten voor 4 – 6 personen
2400 gr. gepelde tomaten
140 gr tomatenpuree
750 gr Panga filet (of andere stevige witte vis)
1 bol grote knoflook
4 uien
peper en zout en eventueel wat bouillonpoeder
20 gr paprika poeder
olijfolie
verse koriander (grote bos)
1 citroen
honing
turks brood

Bereidingswijze:
Verwarm een grote pan en gooi een flinke scheut olijfolie in. Snijdt de uien in kleine stukjes en fruit ze aan. Snijd de knoflook fijn en laat deze even meefruiten.
Pureer de gepelde tomaten* in een blender tesamen met de koriander en doe deze in de pan.
Voeg 20 gr paprikapoeder toe. Pers de citroen uit en voeg het citroensap toe. Voeg naar smaak peper en zout, en eventueel wat bouillonpoeder toe. Om de wat zure smaak van de tomaten te verzachten, kan je een schep honing of wat suiker toevoegen. Als het geheel op temperatuur is laat u de vis erin ‘zwemmen’. Plaats de met zout en peper ingewreven vis in de pan zodat ze geheel in de saus ondergedompeld is. Laat de vis een half uur tot drie kwartier op een laag vuurtje garen. Je serveert dit gerecht met turks brood of rijst.

Dit gerecht werd oorspronkelijk gegeten door de arme bevolking van Jemen. Er waren immers tom-aten in overvloed, ingredienten genoeg en men woonde aan het water. In eerste instantie werd het gerecht gemaakt met Nijlbaars, maar kan ook gegeten worden met pangafilet, Tilapia filet of kabeljauw. Alles kan, zolang het maar een redelijk stevige witte vis is.

* U kunt ook verse tomaten gebruiken. U pelt ze (na onderdompeling in kokend water), snijdt ze fijn en laat ze in de pan gaar koken.