Konijn met roze knoflook, rozemarijn en olijven

Een heerlijke stoofpot met verse, gezonde smaakmakers uit de Tarn

Bereiding: 20 min, kooktijd : 2 u 30 min*

Ingrediënten (voor 6 pers.)

  • 1 in stukken gesneden konijn 1,5 kg (of 6 konijnenbouten)
  • 4 sjalotjes
  • 6 grote tomaten
  • 2 hele roze knoflook bollen
  • 6 ongepelde tenen roze knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 2 blaadjes laurier
  • 250 à 300 g groene olijven zonder pit
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel venkel zaad
  • olijfolie (ca. 3 à 4 soeplepels)
  • 25 cl. witte wijn
  • zout, peper

Bereiding

Hak de sjalotjes fijn, snij de gepelde tomaten in kleine blokjes, na de pitjes verwijderd te hebben. Snij de 2 hele roze knoflookbollen doormidden. Zet de oven aan op 150*C.

Braad, in een grote pan die ook in de oven kan, de stukken konijn met de sjalotjes ong. 10 min bruin in 3 à 4 soeplepels olijfolie. Voeg 2 takjes tijm, de laurier, 2 takjes rozemarijn, de kaneel en venkelzaad en de witte wijn toe, en laat 2 minuten doorkoken. Haal van het vuur af.

Voeg wat zout en peper toe, alsmede de tomaten, de doormidden gesneden roze knoflookbollen, de ongepelde tenen roze knoflook en de olijven. Voeg wat warm water toe indien niet alle stukken konijn in de vloeistof liggen. Stoof gedurende ca. 2 uur gaar in de oven op 150*C. Indien de saus te dik wordt, er wat water of een beetje witte wijn aan toevoegen.

Serveer met wat verse tijm en rozemarijn erop. U kunt er eventueel rijst of kleine verse aardappeltjes bij serveren.

U kunt deze stoofpot ook uitbreiden met een variatie op de aardappeltjes.

‘Variatie’.

  • 18 kleine aardappeltjes
  • 9 plakjes ontbijtspek
  • 9 blaadjes laurier
  • een ½ plakje spek, zet vast met een prikker.

 

 

Bereiding variatie

Kook de aardappeltjes 15 min., laat afkoelen.
Maak een kleine inkeping in elke aardappel, en stop er ½ blaadje laurier in.
Omwikkel met 9 prikkertjes Even bruinbraden in 1 à 2 soep-  lepels olijfolie.
Samen met de stoofpot serveren.

 

*TIP: u kunt deze stoofpot de dag vóór uw maaltijd bereiden. Opgewarmd is het lekkerder omdat alles dan heerlijk geconfeit is…..