Roze knoflook souffle

souffle

Ingredienten voor 4 – 6 personen
– 10 tenen roze knoflook uit Lautrec
– ½ liter melk
– maizena
– eiwit van 6 eieren
– 2 soeplepels fijngesneden bieslook
– 50 gram geraspte kaas (Gruyere)
– zout en peper
– klontje boter.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°.
Allereerst een knoflookcrème-saus maken: pel de 10 roze knoflooktenen en doe ze met de ½ liter melk en 1 glas water in een kookpan. Zout en peper toevoegen en op zacht vuur laten koken totdat de knoflook ‘smeltend’ zacht is. (NB: de melk niet laten overkoken). De teentjes vervolgens met een vork fijnprakken, in de saus terug doen en deze binden met wat maizena.
U heeft 4 eetlepels knoflookcrème-saus nodig. In een bak 4 eetlepels van de saus aanmengen met de bieslook en de geraspte kaas. Zout en peper toevoegen. Beboter een soufflé schaal voor 4 personen of 4 één-persoons schaaltjes. Klop de eiwitten tot schuim, met een beetje zout. Meng het schuim voorzichtig met de knoflooksaus, kaas en bieslook in de bak. Dit mengsel in de soufflé schaal(tjes) uitstorten en in de hete oven zetten voor 30 minuten (in de kleine schaaltjes iets korter. Meteen opdienen.

* Recept van Thierry Bardou, Restaurant ‘La Garde Pile’, in Lautrec