Knoflookgeur

Knoflookgeur en riekende vingers!

“Iedereen herkent de geur van knoflook, behalve hij of zij die het eet” (Franse schrijver Alexandre Dumas o.a. ‘De drie Musketiers’)

Knoflook is lekker en gezond, maar het heeft ook voor sommigen een ietwat doordringende en onprettige geur. De meeste mensen vinden dat niet zo erg, en je merkt er niet zoveel van als allen in het gezelschap knoflook hebben gebruikt. Toch zoeken mensen naar manieren om de ‘persoonlijke’ knoflookgeur te neutraliseren of elimineren, vooral als ze in kleinere ruimtes werken of in de bioscoop.

Deze knoflookgeur komt niet zo zeer uit de mond, maar uit de maag, waar bij de vertering redelijk geconcentreerde zwavelgassen vrijkomen. De zwavel moleculen worden niet op natuurlijke wijze afgebroken in ons lichaam, en komen in het bloed terecht. Daardoor komt de knoflookgeur vrij via de longen en de porien van onze huid.

Mensen die regelmatig knoflook eten hebben vaak wat minder last van knoflookgeur vanwege de productie van enzymen die de geur neutraliseren.

Om die geur te neutraliseren helpt tanden poetsen of kauwgum kauwen nauwelijks, want de geur ontstaat niet in de mond. In veel landen worden ‘andere’ (al dan niet geurende) kruiden gebruikt om de zwavel te neutraliseren, zoals kerdamom, mintblaadjes, koffieboontje, anijs, venkel, kruidnagel en vooral peterselie. Nu weet u ook waarom in de Franse keuken ‘persillades’ worden toegepast waarin de peterselie de geur van knoflook meteen al redelijk compenseert.

veel mensen hebben willen leren van wat mensen in andere landen er aan doen.

  • In Italië: kauw een kruidnagel
  • In Rusland: drink wat melk of eet wat yoghurt
  • In Turkije: kauw wat peterselie en muntblaadjes
  • In Duitsland: eet wat aardappelpuree
  • In Frankrijk: kauw wat peterselie en drink een glas rode wijn

Helaas hebt u niet altijd dit soort ingrediënten in uw jaszak of handtas….

Maar er zijn nu ook ‘AfterGarlic’ kauwtabletten, waarin een aantal van bovengenoemde stoffen werkzaam zijn om knoflookgeur te neutraliseren.

De concentratie van o.a. peterselie en andere draagt effectief bij bij het  neutraliseren van ongewenste geurtjes. Dus met AfterGarlic eet u knoflook ‘zonder spijt en zonder verwijt’, zelfs als u na een lekker etentje een belangrijke bespreking of ontmoeting hebt. probeer het eens.

O ja, knoflookgeurtjes van uw vingers krijgen…? Uw handen met water over een roestvrij stalen voorwerp wrijven. Er zijn diverse RVS ‘zeepjes’ in de handel, maar u kunt ook uw natte handen even langs uw keukenkraan wrijven…!
Dit werkt ook bij nicotine- en zelfs terpentine geurtjes.