Welke Roze Knoflook ? Rose de Lautrec Label Rouge / IGP of Rose du Tarn CAT I

‘Roze Knoflook uit de Tarn’, waarvan de helft promoveert naar ‘Roze knoflook uit Lautrec’

In het Franse département Tarn (N-O van Toulouse en tussen Albi en Castres) wordt sinds de vroege middeleeuwen roze knoflook geproduceerd. Na de 2e wereldoorlog werd besloten om van de reeds fameuse knoflook varieteit een echt top-product te maken. Het ‘Syndicat de Défense du Label Rouge et de l’IGP Ail Rose de Lautrec’ werd opgericht, en in 1966 werd het officiele Franse kwaliteitspredikaat ´Label Rouge´toegekend. In 1996 werd ook het Europeesche keurmerk IGP (Beschermde Geografische Aanduiding) toegekend. Deze kwaliteitspredikaten maken de Roze Knoflook uit Lautrec uniek.

De totale produktie van roze knoflook van zo’n 160 telers, bedraagt ong. 1.800 ton per jaar. Gedurende de hele productiecyclus moeten alle handelingen en behandelingen worden bijgehouden door de telers. Deze ‘Cahiers de Charges’ worden ingediend bij het Syndicaat en gecontroleerd. Ruim 10% ervan worden jaarlijks (steekproefgewijze) doorgestuurd naar externe Inspecteurs. Na de oogst worden alle knoflookbollen gemeten naar caliber en geinspecteerd, alvorens te kunnen worden gecertificeerd als ‘Label Rouge’. Ook hier wordt jaarlijks steekproefgewijze ten minste 10% van de bollen ‘gevolgd’ door het Syndicat en de externe Inspecteur.

Door de strenge regelgeving en controles wordt ieder jaar maar ong. 50% van de totale oogst gecertificeerd als ‘Label Rouge’ en mag dan verhandeld worden met de officiele denominatie ‘Roze Knoflook uit Lautrec’. De andere helft wordt in de handel gebracht als ‘Roze Knoflook uit de Tarn’.

Roze Knoflook uit Lautrec

De knoflook die wordt verkocht onder de naam ‘Ail Rose de Lautrec  ‘Label Rouge’ is dus gedurende de gehele produktiecyclus onderworpen aan strenge (door externe instanties geteste) controles van de kwaliteit van het zaaigoed, de eventueel te gebruiken meststoffen en ziektebestrijdingsmiddelen, tot en met de vorm en samenstelling van de bollen en teentjes en de verschillende in de handel gebrachte groottes.

Alle ‘Roze Knoflook uit Lautrec’ wordt in de handel gebracht met RODE etiketten, met vermelding van de naam van de producent en met een uniek nummer op het etiket. Daarmee kan de producent getraceerd worden in geval van kwaliteitsproblemen. Consumenten kunnen dus ook eventuele bevindingen of klachten melden bij het Syndicat (www.ailrosedelautrec.com ) of via CAR L’EAU (info@rozeknoflook.nl ).

Alle andere roze knoflook wordt verkocht als ‘Roze Knoflook uit de Tarn‘, met GROENE etiketten, of ‘eigen merk’ etiketten, en altijd met de vermelding CAT 1
Deze CAT I roze knoflook uit de Tarn heeft natuurlijk dezelfde smaak en aroma als de Label Rouge, maar is minder ‘mooi’, heeft minder regelmatig gevormde bollen, met mogelijk enige scheurtjes in het buitenste velletje. die wordt daarom ook minder in trossen verwerkt.
Bollen van CAT 1 kwaliteit mogen iets kleiner zijn.

Via het distributie netwerk van Vroegop-Windig worden losse Ail Rose du Tarn bollen CAT I verkocht, en sinds het seizoen 2013-14 ook trossen Ail Rose de Lautrec Label Rouge.

LET OP: vergewis u welke kwaliteit roze knoflook u koopt, want er zijn wel degelijk prijsverschillen tussen ‘roze uit Lautrec’ en ‘roze uit de Tarn’!