Roze Knoflook bewaren

De roze knoflook die door ons wordt gepromoot wordt regelmatig goed (gekoeld) in 2 dagen getransporteerd van uit Lautrec naar Nederland. Die kunt u zeker een paar maanden bewaren, als u de volgende adviezen volgt.

Roze knoflook is in principe langer houdbaar dan de meeste andere soorten. Vooral als het bewaard kan worden in een droge, koele plaats (12 – 15°C) waar regelmatig lucht circulatie is, bijv. in een kelder, garage. Knoflook kan beter niet in de koelkast bewaard worden! Die is te koel, maar vooral te vochtig, en er is te weinig ‘ventilatie’.
U kunt de roze knoflook ook ‘gewoon’ in de keuken bewaren, in een mandje of in speciale aarden knoflookpot (met gaatjes!), of aan de muur. Wij zelf hebben altijd roze knoflook in een tros in de keuken (ca 18 a 19°C), en die blijft ook maanden goed.

Maar in alle omstandigheden droogt de knoflook langzaam een beetje uit. Dat heeft in principe geen invloed op de smaak, de meeste teentjes blijven heel lang ‘sappig’, zelfs tot april-mei. Sommige tenen zullen echter uitdrogen, en ook kan de roze knoflook dan ‘bruin’ gaan kleuren.
Na verloop van tijd kunnen er ook een paar teentjes zijn die gaan schimmelen of ‘verpulveren’. Dat is niet ‘besmettelijk’, en wij raden aan om de knoflookbollen elke week even te bekijken en te bevoelen. Teentjes die zacht aanvoelen kunt u er dan beter meteen uitsnijden (‘wippen’) met een scherp mesje, en als ze nog redelijk goed zijn, dan het eerst gebruiken.

Ook zal in de wintermaanden de ‘latente’ kiem in de tenen dikker worden, en in het voorjaar (meestal vanaf februari) werkt de natuur ook door: sommige knoflookkiemen in de teentjes kunnen beginnen uit te lopen, want het wordt toch lente….
Omdat de kiem vaak iets bitterder smaakt, en ook door sommige mensen minder goed wordt verteerd, raden wij aan om de teentjes in de lengte doormidden te snijden en de kiemen eruit te halen.

U kunt overigens roze knoflook ook bewaren door het (gepeld) in te vriezen, in teentjes of in kleine fijngesneden porties; die kunt u dan voor gebruik snel ontdooien.
Tip: snijdt de knoflook fijn en doe het met een klein beetje olijfolie in de vakjes van een ijsblokjesbakje, en vries het in; bewaar in een plastic zak in de vrieskast. Als u wat knoflook wilt gebruiken, kunt zo een of meer blokjes uit het bakje halen.