Roze Knoflook uit Lautrec

Een stukje geschiedenis.

Knoflook is waarschijnlijk al zo’n 5000 jaar geleden door nomaden uit Centraal Azië naar Europa gebracht. In de Middeleeuwen is de roze knoflook in het Franse departement ‘Tarn’ (ten noord-oosten van Toulouse in de regio Midi-Pyrenées) opgedoken, waarschijnlijk meegenomen door uit het Heilige Land terugkerende kruisvaarders. Deze roze knoflook gedeide goed in de omgeving van Lautrec – een mooi, klein middeleeuws stadje tussen Albi en Castres -, en zou niet meer verdwijnen.
Na de 2de wereldoorlog (vanaf ca. 1950)  wordt de produktie van ‘Roze Knoflook uit de Tarn’ (‘Ail Rose du Tarn’) op grotere schaal opgezet. Een aantal toegewijde, jonge  producenten in de buurt van Lautrec hebben speciaal bijgedragen aan het ontwikkelen van roze knoflook van de hoogste kwaliteit.  In 1959 richten zij het ‘Syndicat de Défense du Label Rouge Ail Rose de Lautrec’ op met de doelstelling de beste kwaliteit knoflook op de markt te brengen. In 1966 wordt aan deze producenten inderdaad de kwaliteitsaanduiding ‘Label Rouge’ toegekend door de Franse overheid (de enige knoflook die dit predicaat mag gebruiken), dat ook door de Europese Unie wordt erkend. In 1996 krijgt de Ail Rose de Lautrec bovendien nog een Europese bescherming:  Indication Géographique Protégée.

Het ‘Syndicat de Défense du Label Rouge Ail Rose de Lautrec’ bestaat nog steeds en coordineert de aktiviteiten van de knoflookproducenten en ziet toe op de handhaving van de kwaliteit van de roze knoflook. Ook organiseert het het jaarlijkse Roze Knoflook Festival op de 1ste vrijdag van augustus. Voor meer informatie (in het Frans, Engels en Duits): www.ailrosedelautrec.com

Comments
 • Mathea van Hussen says:

  Al enkele jaren ben ik getuige van het Roze Knoflook Festival in Lautrec. Ik raad iedereen aan om dat eens mee te maken mocht je er toevallig in de buurt zijn! En de knoflook die ik daar dan koop kan ik (op 2 maanden na) een jaar lang gebruiken. De laatste 2 maanden wordt de binnenkant van ieder teentje wat bruin, maar je kunt het nog steeds gebruiken als je dat eruit snijdt. Het is echt super goede knoflook!
  Ik verheug me al weer op de aanstaande happening in augustus.

 • hoi.
  Ja jammer dat het zo ver weg is.
  Ik zou het graag eens mee maken.
  En hoe moet je daar komen met het openbaar vervoer!(trein)
  Eigelijk zouden ze daar een bustocht voor moeten organiseren.zou leuk zijn.
  Misschien weet iemand er iets op.
  En..de knoflook is heerlijk..
  groetjes

  • Hallo Miep.

   Zou zeggen, gewoon een vakantie plannen. Er is zòvéél te zien in deze regio.
   Steden als Castre, Albi, Toulouse. Héél veel middeleeuwse dorpen zoals dat van ons : Cordes-sur-Ciel. Pràchtige, afwisselende natuur etc.
   Wij wonen en werken ( chambres d’ hôtes ) hier sinds 3 jaar, zijn laaiend enthousiast en ontdekken nog steeds nieuwe bezienswaardigheden. Een vriend van ons heeft in Gaillac een wijnboerderij, wij zijn dus wérkelijk van alles voorzien.
   De streek is echt een aanrader!
   Groetjes, Christianne.

 • sandra says:

  Ik bestel al jaren roze knoflook uit lautec. Via de webshop. Soms zelfs al bij voorinschrijving. Is dat dit jaar ook weer mogelijk? We zitten nu zonder en kunnen haast niet wachten tot we die mooie grote roze bollen weer in huis hebben.