Wat is (roze) Knoflook?

Wat is (roze) knoflook?

Knoflook is een van oorsprong aziatische plant die via het Midden-Oosten in Oost- en Zuid-Europa is terecht gekomen en die al meer dan 5000 jaar wordt verbouwd en gegeten vanwege de erkende geneeskrachtige eigenschappen en het heerlijke aroma. Nederlandse archeologen hebben in Syria knoflook gevonden die dateert van 3500 BC (zie ook: www.FOSA.nl). Deze plant is familie van ui, prei en bieslook, met een bloeiwijze als de ‘nederlandse’ tulp. Het belangrijkste deel van de plant, de bol, met de geneeskrachtige en aromatische elementen, groeit en ontwikkelt zich in de laatste maanden voor de oogst, onder de grond.

Wat zit er in knoflook?

Knoflook bestaat uit 63% water, 28% koolhydraten, 6% protéine, 3% vezels, 0,1% vetten, en bevat de volgende mineralen en spoorelementen: bromium, calcium, chloor, germanium, ijzer, jodium, koper, magnesium, mangaan, molybdeen, nikkel, selenium, sodium, zink en zwafel, en provitamine A en vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, PP.

Daarnaast het belangrijke allicine dat dezelfde werking heeft als peniciline.

Knoflook en gezondheid

Knoflook bevat belangrijke hoeveelheden (hierboven genoemde) vitamines, enzymen, mineralen en hormonale stoffen, die al eeuwen erkend zijn als ‘goed voor de gezondheid’. Moderne onderzoek-technieken hebben de overgeleverde kennis, gebruiken en gewoontes van onze voorouders in o.a. Oost en Zuid Europa op dit gebied regelmatig bevestigd: nu kan in detail worden uitgelegd welke stoffen werkzaam zijn. (Zie bijv. artikel in de NRC van 16 oktober 2007 “Sulfide in knoflook goed voor bloedvaten”).

Knoflook heeft o.a. de volgende positieve effecten:

 • verlaagt het cholesterol gehalte
 • regelt de bloeddruk, en bevordert goede bloedcirculatie
 • verstevigt de immuniteit
 • houdt aderverkalking tegen
 • verhoogt de vitaliteit
 • helpt het vitamine B niveau op peil te houden
 • helpt de vorming van kankercellen tegen te houden
 • bestrijdt bacteriën, virussen, en andere micro-organismen.

Roze knoflook wordt al sinds de middeleeuwen in Lautrec gekweekt vanwege zijn subtiele aroma, ietsje zoete, heerlijke smaak, en is niet bitter en zeer ‘digeste’ (goed verteerbaar). *

Het gebruik van knoflook in de keuken en aan tafel

De gezonde elementen en goede eigenschappen van knoflook (vitamines, enzymen, mineralen, etc) en het aroma komen het beste tot hun recht in gesneden vorm, met behoud van de sappen. Traditioneel wordt een knoflookteentje tussen duim en twee vingers met een scherp mes in kleine blokjes gesneden. Dit vergt wel wat behendigheid. Het fijnhakken van knoflook op een plankje kan ook lastig en omslachtig zijn. Veel mensen gebruiken een knoflookpers. Helaas wordt daarbij knoflook fijngedrukt in de gaatjes van de pers, zodat het sap wegvloeit en ook niet alle knoflook gebruikt kan worden. Om nog maar niet te spreken van de problemen met het schoonmaken van de pers.

 

Knoflook bewaren.

Knoflook wordt bij voorkeur bewaard bij een temperatuur van ca. 12 -15 °C in een droge en ‘geventileerde’ ruimte, zoals een kelder, garage of berging waar altijd een raampje open staat. In de koelkast (vochtig en geen lucht) zal hij snel schimmels ontwikkelen. Roze knoflook is extra lang houdbaar. U kunt die ook in de keuken hangen, maar dan zal hij iets sneller uitdrogen. U kunt dan het beste elke week even inspecteren en eventueel uitgedroogde teentjes eruit halen. In het voorjaar zal de knoflook kiemen ontwikkelen, die willen uitlopen. Die kunt u het beste wegsnijden voor gebruik.

 

Knoflookgeur en riekende vingers

“Iedereen herkent de geur van knoflook, behalve hij of zij die het eet” (Franse schrijver Alexandre Dumas o.a. ‘De drie Musketiers’)

Knoflook is lekker en gezond, maar het heeft ook voor sommigen een ietwat doordringende en onprettige geur. De meeste mensen vinden dat niet zo erg, en je merkt er niet zoveel van als allen in het gezelschap knoflook hebben gebruikt. Toch zoeken mensen naar manieren om de ‘persoonlijke’ knoflookgeur te neutraliseren of elimineren, vooral als ze in kleinere ruimtes werken of in de bioscoop.

Deze knoflookgeur komt niet zo zeer uit de mond, maar uit de maag, waar bij de vertering redelijk geconcentreerde zwavelgassen vrijkomen. De zwavel moleculen worden niet op natuurlijke wijze afgebroken in ons lichaam, en komen in het bloed terecht. Daardoor komt de knoflookgeur vrij via de longen en de porien van onze huid.

Mensen die regelmatig knoflook eten hebben vaak wat minder last van knoflookgeur vanwege de productie van enzymen die de geur neutraliseren.

Om die geur te neutraliseren helpt tanden poetsen of kauwgum kauwen nauwelijks, want de geur ontstaat niet in de mond. In veel landen worden ‘andere’ (al dan niet geurende) kruiden gebruikt om de zwavel te neutraliseren, zoals kerdamom, mintblaadjes, koffieboontje, anijs, venkel, kruidnagel en vooral peterselie. Nu weet u ook waarom in de Franse keuken ‘persillades’ worden toegepast waarin de peterselie de geur van knoflook meteen al redelijk compenseert.

veel mensen hebben willen leren van wat mensen in andere landen er aan doen.

 • In Italië: kauw een kruidnagel
 • In Rusland: drink wat melk of eet wat yoghurt
 • In Turkije: kauw wat peterselie en muntblaadjes
 • In Duitsland: eet wat aardappelpuree
 • In Frankrijk: kauw wat peterselie en drink een glas rode wijn

Helaas hebt u niet altijd dit soort ingrediënten in uw jaszak of handtas….

Maar er zijn nu ook ‘AfterGarlic’ kauwtabletten, waarin een aantal van bovengenoemde stoffen werkzaam zijn om knoflookgeur te neutraliseren.

De concentratie van o.a. peterselie en andere draagt effectief bij bij het  neutraliseren van ongewenste geurtjes. Dus met AfterGarlic eet u knoflook ‘zonder spijt en zonder verwijt’, zelfs als u na een lekker etentje een belangrijke bespreking of ontmoeting hebt. probeer het eens.

O ja, knoflookgeurtjes van uw vingers krijgen…? Uw handen met water over een roestvrij stalen voorwerp wrijven. Er zijn diverse RVS ‘zeepjes’ in de handel, maar u kunt ook uw natte handen even langs uw keukenkraan wrijven…!
Dit werkt ook bij nicotine- en zelfs terpentine geurtjes.