Winnaars en winnende gerechten van Professionele koks

op het 5e  Roze Knoflook Festival van Amsterdam

 

De 5e editie van de roze knoflook kookwedstrijd werd getypeerd door de inbreng van gerechten van zeer hoge kwaliteit.

De jury, onder voorzitterschap van Meesterkok Marcel de Leeuw (Chef-kok bij Double Tree, Hilton Hotel in Amsterdam) met culinaire schrijfsters en kenners Vanja van der Leeden en Monique Pawirosemito, en free-lance chef Casper Bürgi (bekend van ‘Koffietijd’ op RTL4) vond het best moeilijk om tot een verantwoorde uitslag te komen, en ging uitvoerig in op de ingrediënten en bereidingswijze van de verschillende gerechten, zoals dit plaatje getuigt.


1ste prijs

huisgemaakte_worstDe wedstrijd voor de ‘profs’ werd gewonnen door Ben van Geelen van Restaurant ‘À la Ferme’ in Amsterdam, met een superbe ‘Huisgemaakte worst van Livar varken met Provençaalse kruiden en gepofte roze knoflook met Reade krobben boontjes (waddengoud) mosseltjes en een saus van Pedro Ximenes’. Deze beschrijving is al een hele mond vol, maar het gerecht was subliem, met een ongekend smaakvolle combinatie van vlees en mosseltjes.

Leden van de jury zeiden dat ze dit gerecht graag op hun eigen kaart zouden zetten….

Hier zien we de winnaar met Carlo nadat Ben de gouden knoflook bol,  het 1e prijs certificaat en een tas vol leuke dingen heeft ontvangen.

Bekijk het recept hier.


2e prijs

gevulde_artisjokDe 2e prijs ging naar Chef Dennis van Anken en Coen van Dijk van Slagerij de Leeuw in Amsterdam, die ‘Gevulde artisjokken met Tarbais bonen, gepofte roze knoflook en bacon’ hadden ingebracht. Dit was een zeer bewerkelijk gerecht met een uitermate geslaagde uitkomst.

Om de artisjokken gevuld te krijgen met roze knoflook puree en het mengsel van de bonen en andere ingrediënten én de castric, en dan de artisjokkenblaadje toch nog te kunnen ‘afkluiven’ is bijzonder.

Deze koks wonnen het vorige jaar de 1e prijs en ze waren er weer heel dicht bij… De jury en alle aanwezigen waren vol lof over deze welverdiende 2e prijs. De zilveren knoflook bol wordt hier trots getoond door één van de winnaars.

Wel wat complex, maar O zo lekker, dus probeer het maar eens; het recept staat hier.


3e prijs

roze_knoflook_bitterballenEen ander subtiel en origineel gerecht,  ’Roze Knoflook bitterballen’, leverde Elmar Gerekink van Restaurant ‘Elmar’ de 3e prijs op. Hij maakte bitterballen die ‘anders’ zijn, en heel anders smaken. Volgens de jury: ‘daar fiets je voor om’.

Helaas kon Elmar zijn prijs niet komen ophalen, want hij was te druk in zijn keuken. Maar hij krijgt de welverdiende bronzen knoflook bol nog wel.

Maak je zelf wel eens bitterballen? Dan is dit recept een ‘must’.

Ga naar het Roze Knoflook bitterballen recept.


Na afloop van de prijsuitreiking werden alle gerechten geproefd door alle deelnemers en andere aanwezige liefhebbers, en werd er nog nagepraat onder het genot van een heerlijk glas witte en rosé wijn uit Gaillac.