Winnaars en winnende gerechten van Thuiskoks

op het 5e Roze Knoflook Festival van Amsterdam

 

De 5e editie van de roze knoflook kookwedstrijd werd getypeerd door de inbreng van gerechten van zeer hoge kwaliteit.

De jury, onder voorzitterschap van Meesterkok Marcel de Leeuw (Chef-kok bij Double Tree, Hilton Hotel in Amsterdam) met culinaire schrijfsters en kenners Vanja van der Leeden en Monique Pawirosemito, en free-lance chef Casper Bürgi (bekend van ‘Koffietijd’ op RTL4) ging uitvoerig in op de gerechten, en prezen de deelnemers voor het gebruik van ‘de beste’ ingrediënten door vrijwel  alle deelnemers. Het was erg moeilijk om tot de uiteindelijke uitslag te komen.

Ook de organisatoren van het 5e Roze Knoflook Festival, Juliet van de Kookboekenwinkel ‘de Sperwer’ en Carlo van CAR L’EAU konden beamen dat er elk jaar betere gerechten worden gepresenteerd, en dat is dus winst voor alle deelnemers, en voor alle liefhebbers van roze knoflook.


1ste prijs

relaxte_tomaatDe wedstrijd voor thuiskoks werd gewonnen door Ellen Kiers uit Amsterdam, met een zeer smaakvol, goed in aroma’s en smaken gebalanceerd gerecht van ‘Relaxte tomaten’.

Deze sublieme smaak explosie verkreeg Ellen door de tomaten met vijg-dadelazijn, een hele bol roze knoflook en de andere smaakmakers maar liefst 6 uur te laten garen op lage temperatuur.

Hier is Carlo met Ellen nadat hij haar de gouden knoflook bol,  het 1e prijs certificaat en een tas vol leuke dingen had gegeven.

Roze knoflook liefhebbers en slow cooking fans, probeer het snel zelf eens voor te schotelen aan vrienden, heerlijk.

Het recept vindt je hier


2e prijs

sambalLisette Vadegel uit Amsterdam won de 2e prijs met een portie zeer subtiel geprepareerde ‘Sambal van maagjes en hartjes’.

De jury lichtte toe dat je hier duidelijk kon merken dat ‘het ene potje sambal het andere niet is’. Deze sambal was wel scherp (want dat moet toch), maar de ingrediënten waren zo goed uitgebalanceerd en complémentair dat je er met plezier van at. Dus een echte zilveren knoflook bol waard!

Ook eens een andere sambal maken? Klik dan hier


3e prijs

kwartelsOok de 3e prijs was heel bijzonder. Daniel den Ronden uit Amsterdam was de winnaar met een prachtig gerecht van ‘Kwartels’, dat uitblonk door de precies goed gegaarde kwartels in een heerlijke saus op basis van roze knoflook en sukiyaki met room en witte wijn.

Daniel met de bronzen knoflook bol en certificaat in discussie met jurylid Casper Bürgi over de fijnere details van zijn bereiding.

Probeer dit gerecht bij een volgende feestelijke gelegenheid om uw vrienden te verrassen!

Bekijk het recept hier.


Na afloop van de prijsuitreiking werden alle gerechten geproefd door alle deelnemers en andere aanwezige liefhebbers, en werd er nog nagepraat onder het genot van een heerlijk glas witte en rosé wijn uit Gaillac.